Университетски четения по архивистика на тема: ДИГИТАЛНИТЕ ТЕХНОЛОГИИ И УНИВЕРСИТЕТСКОТО ОБУЧЕНИЕ ПО ХУМАНИТАРИСТИКА И СПЕЦИАЛНИТЕ ИСТОРИЧЕСКИ ДИСЦИПЛИНИ

П О К А Н А

Уважаеми колега/и,

Центърът за славяно-византийски проучвания „Проф. Иван Дуйчев” към СУ „Св. Климент Охридски“ ще организира на 19 април (петък) 2024 г. поредните XIV-ти Университетски четения по архивистика на тема:

ДИГИТАЛНИТЕ ТЕХНОЛОГИИ И УНИВЕРСИТЕТСКОТО ОБУЧЕНИЕ ПО ХУМАНИТАРСТИКА И СПЕЦИАЛНИТЕ ИСТОРИЧЕСКИ ДИСЦИПЛИНИ

Целта на организаторите е да се привлече вниманието на заинтересуваните специалисти, институции и организации към научните и технологичните иновации, които позволяват създаването на съвременни цифрови ресурси и  мрежи в областта на хуманитарното образование, с акцент в случая върху спецификата на  университетските дисциплини изворознание, кодикология, палеография, дипломатика, археография, архивистика и др. 

Да се покажат възможностите на съвременните технологични иновации при изследването на ръкописното и архивното наследство, съхранявано в Центъра за славяно-византийски проучвания „Проф. Иван Дуйчев” като ресурс за обучение и квалификация по специалните исторически дисциплини

Програмата ще включва два основни модула:

I. Университетски семинар по палеография и кодикология на тема: Съвременни проблеми пред лингво-текстологическите, палеографско-кодикологическите и културно-историческите изследвания на славянското и гръцко ръкописно наследство.

За първи път в последните десетилетия ще се проведе специализиран научен форум, насочен към теоретичните и методологическите проблеми, пред които е изправена съвременната палеославистика, палеография и кодикология в светлината на новооткритите ръкописни сбирки, в контекста на разширения достъп до ръкописно-документалното наследство с помощта на дигиталните технологии, както и достъп до различни електронни библиотеки с ръкописи. По този начин ще се представи един модерен поглед върху постиженията в областта на културната история, лингвистиката, палеографията и кодикологията, който ще  осъвремени редица теоретични постановки с оглед новите материали. Ще може да се проследи органичната връзка между гръцката и славянската ръкописна традиция. Ще се обсъдят и редица проблеми при цифровизирането на старите текстове на базата на натрупания университетски опит и приложението им в обучението.

II. Университетски семинар по архивистика, изворознание и археография на тема: Цифровите технологии и трансформациите на документите и архивите.

За архивно-информационния сектор поредният интернет цикъл е свързан  с трансформацията на архивите и техните информационни ресурси,в това число и българските архиви като част от единното европейско килерпространство. В случая се визира извършващата се  дематериализация на традиционните материални носители в процеса на  преноса на данните/информацията върху цифрови носители, както и   по-нататъшното съхранение на съответните архивни оригинали, паралелно с техните цифрови копия.

Същевременно електронно родените документи/е-документи, свързани с е-управление у нас (въведено от 1.01.2019 г.), на учрежденско равнище се съхраняват в цифрови оперативни архиви като специализирани модули в използваните автоматизирани системи за управление на е-документи. Тези архиви са ценни ресурси за дейността на всяка администрация. Ето защо  на международно, общностно и национално равнище се  преосмисля не само  социалната роля на архивите в условията на сегашната кибердемокрация, но и възможностите за партньорство и споделена отговорност с гражданите и техните организации относно  дейността на администрацията не само в държавния, но и в частния сектор.   

В случай че предложените теми за Вас представляват научен и професионален интерес, моля да ни изпратите до 1 април 2024 г. заявка за участие със заглавие на доклад или презентация и резюме на разработката си. Време за докладите и презентациите – 20 минути.

Предвиждаме представените доклади и научни съобщения да бъдат допълнително оформени и изпратени от авторите си за публикуване в новия Т. IX от поредицата Университетски четения по архивистика.

N.B!  Поредицата вече е включена в Референтния списък на МОН!

За контакти и изпращане на заявки за участие:

За Модул палеография и кодикология: проф. Вася Велинова – vveliinova@dujcev.uni-sofia.bg

За Модул архивистика: проф. Андриана Нейкова – adi_n@abv.bg

София, 20.03.2024 г.                            От организаторите   


Вашият коментар