Проект „40 години и след това“ на архивната служба на Питърбъроу, Англия

files-1633406_640

Архивната служба и Eastern Angles Theatre Company в град Питърбъроу са осъществили проект под формата на вълнуваща тригодишна програма, който е имал за цел да ангажира и свърже обществеността с архивната дейност.

Чрез история, театър и изследване на архивни документи програмата представя  и интерпретира 40-годишната история на град Питърбъроу, в периода от 1968 до 2008 г. Проектът озаглавен „40 години и след това“ се базира главно на експертни познания в сферата и представя нов подход в справяне с проблема с архивиране на голям обем информация, която е останала необработена в миналото.

Градска среда

През 70-те и 80-те години на миналия век град Питърбъроу преживява период на интензивно обновление с такива големи размери, че се откроява като едно от най-значимите исторически събития в историята на развитие на града. Той е променен от малко градче с 80 000 души до град от 166 000 души, в който прииждат огромен поток хора от околността, Лондон, Европа и от по-отдалечени места. В резултат Питърбъроу напълно се трансформира – обликът и атмосферата на града се променят чрез нова инфраструктура.

Официалните исторически документи се съхраняват в архива на Корпорацията за развитие на Питърбъроу (Peterborough Development Corporation archive), които понастоящем не са каталогизирани и не са достъпни за обществено ползване. Колекцията съдържа над 450 кутии с писмена документация, хиляди снимки и негативи и стотици планове. Наред с тези документи, в архива има свидетелстващи за промените в града според спомените на хората на Питърбъроу: това са дългогодишни местни жители, които са свидетели на промените; хора, които са се преместили в Питърбъроу по-късно, а също и трети, които са се преместили в района наскоро – 40 години след като са направени промените. Всички те имат лична версия за това как им се е отразила трансформацията и мнение за града, в който живеят сега.

Архивната служба на Питърбъроу

„Питърбъроу Архив Сървис”, която е архивната служба на град Питърбъроу, е част от Vivacity, независима, нестопанска организация с благотворителен статут. Тя управлява много от най-популярните културни, спортни, художествени, развлекателни и културни институции в Питърбъроу от името на кметството на града.

Архивната служба разполага с малко хранилище и затова каталогизирането на големи и сложни колекции винаги е било предизвикателство заради ограничения брой служители в архива. За да се поддържа работа на различни нива единственият назначен архивист, работи в тясно сътрудничество с доброволци в продължение на няколко години. Част от тази работа включва каталогизиране на малки колекции, изготвяне на сказки за местната история и други информационни събития.

Способа за архивиране и каталогизиране на документите на местната архивна служба превръща документите в много богатата във времето колекция. Тя е идентифицирана  като една от трите, които биха донесли най-голяма полза за потребителите (музея на Питърбъроу и партньорски организации, като Eastern Angles). Проектът „Четиридесет години и след това“ е разработен, за да отговори на предизвикателството да направи достъпни тези масиви от документи.

Обхват на проекта

От 2011 г., в продължение на повече от две години и половина, участниците в проекта „Четиридесет години и след това“ са изследвали, архивирали и творчески тълкували документи от 1968 до 2008 г.

Той се осъществявал чрез партньорство между архива и Eastern Angles, театралната компания. Екипи от доброволци, под ръководството на ръководителя на проекта (архивист) и двама нови членове на персонала, са каталогизирали архивите на Peterborough Development Corporation и са записали устни интервюта за историята на града с гражданите, засегнати от този процес. Този материал е бил предаден на Eastern Angles и неговите нови участници, които в бъдеще ще поставят две театрални постановки в града – първата е документална пиеса, а другата е обществена – с участието на стотици общински практиканти.

Проектът се състои от пет етапа. Първият и последният от тях представяват съставянето на проекта и неговото приключване и оценка. Трите средни фази съставляват ядрото на проекта като допринасят за опазването, изучаването и сътрудничеството.

Трите фази са:

  • съхраняване и каталогизиране на Архива за развитие на Питърбъроу
  • събиране на словесни разкази
  • изготвяне на документална и обществена театрални постановки

Фаза 1: каталогизиране

Каталогизирането на Peterborough Development Corporation е една от първите активни фази на проекта.

Проектът е ръководен от архивист и е с участието на архивист-асистенти и библиотекар-специалист по наука за местността. Заедно с екип от доброволци, те описват наличните архиви  (протоколи от комисии, доклади, статистики, карти, планове и снимки). За да следва ясен план и начин за подреждане, екипът получава продължително обучение с цел да организира списъка и да събере правилните данни, които са нужни. Малка група доброволци след това въвежда описанията в базата данни CALM.

Цялата фаза на събиране, съхранение и каталогизация продължава около 300 дни  доброволчески труд в рамките на 2 и половина години ( 40 доброволци работят разделени в екипи от по 5 човека). Това е отклонение от установените подходи за мащабно каталогизиране, като до сега се е практикувало само от архивни специалисти. За тези документи е било договорено, че ще бъде по-лесно да се обучават доброволци в каталогизирането, вместо да се използва обучен кадър, който ще е нает временно.

Каталогизацията също така използва методологията за преразглеждане на колекциите с цел за извличане на експертизата и опита на жителите на Питърбъроу директно в самия процес на каталогизиране. На практика това е постигнато чрез взаимодействие с лица и групи, които се чувстват свързани с архивните данни.

Те са поканени да участват в срещи на избрани групи хора, като техните коментари и разкази са включени в описанията на каталозите, изваждайки на показ фактическа информация и обогатявайки интерпретацията и значението на записите.

Превод от сайта The national archives

Цветанка Куцарова, гл. експерт ДА – Велико Търново


Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s