ХІ-та научна конференция по Архивистика и документалистика

air-plan-1670266_640

По повод официалното отбелязване Денят на специалност Архивистика и документалистика на 18-19 април 2017 г.

ви каним за участие с доклад, научно съобщение или презентация в ХІ-та научна конференцияна тема: Българското професионално архивно образование в Софийски университет „Св. Климент Охридски”: памет, кауза, отговорност, която се организира от катедра Архивистика и методика на обучението по история, Исторически факултет, Софийски университет „Св. Климент Охридски”, съвместно с ЦСВП „Проф. Иван Дуйчев”, в рамките на провежданите от 2005 г. досега традиционни Университетски четения по архивистика.

Тематичният обхват на предстоящия научен форум се определя от трите знакови дати, които по стечение на обстоятелствата, съвпадат с предстоящия Ден на специалността, а именно:

110 г. от рождението на проф. Иван Дуйчев, патрон на специалност Архивистика и документалистика в СУ;

65 години от старта на професионалното архивно образование в СУ;

15 години специалност Архивистика и документалистика в СУ.

Ето защо програмата ще включва три модула във връзка със съответните годишнини, както следва:

– Кръгла маса: Параметри и състав на архивното наследство на проф. Иван Дуйчев – личен архивен фонд и документални следи;

– Кръгла маса: Професионалната реализация на дипломираните архивисти, възпитаници на Софийски университет „Св. Климент Охридски;

– Кръгла маса: Българската университетска архивистика, архивите и професията архивист в мрежовото общество.

Пред участниците в конференцията ще бъде представен V-ят том от поредицата Университетски четения по архивистика, който включва докладите и материалите от предходната Х конференция от същия формат, проведена на 18 – 19.04.2016 г.

Целта на конференцията е да се обсъдят не само постигнатите резултати, но и да се откроят нерешените проблеми в архивно-информационния сектор като цяло, с акцент върху модернизацията на обучението по архивистика, партньорството с бизнеса, като работодател на бъдещите дипломирани архивисти, статута и обществения престиж на професията архивист.

Надяваме се, че намеренията ни, както винаги досега, ще бъдат подкрепени с участия на преподавателите по архивистика и документалистика от университетите в страната, в които се четат общообразователни курсове по архивистика, документалистика, помощни исторически дисциплини, история на институциите и други профилирани курсове, свързани с професионалната подготовка на документалисти и архивисти у нас. Също така очакваме да предизвикаме и интереса на колеги от системата на държавните архиви, представлявани от ДА „Архиви”, както и от останалите архиви и институти на паметта.

Очакваме да ни изпратите темата с кратка анотация на вашия доклад, научно съобщение или презентация до 15 март 2017 г. на посочените по-долу адреси на организаторите, за да може да съставим коректно и своевременно програмата за предстоящата конференция.

Предвиждаме представените доклади и научни съобщения да бъдат публикувани в VІ-ти том от поредицата Университетски четения по архивистика, както и в Електронната библиотека по архивистика и документалистика на специалността.

Материалите следва да се изпращат до:

проф. д-р Андриана Нейкова – аdi_n@abv.bg

гл.ас. д-р Ивайло Аврамов – ivo_pet1@abv.bg

 


Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s